Zorgen om wat fiscus van plan is met alle Belgische bankrekeningen

door: STS
Geld
Afbeelding bron: Pixabay

Gaat de fiscus alle Belgische bankrekeningen screenen op fiscale fraude, met behulp van artificiële intelligentie? Dat plan ligt op tafel omdat de staat elk jaar een geschatte 8 tot 12 miljard euro misloopt door fiscale fraude.

De fiscus mag nu enkel je rekeningen controleren indien er aanwijzingen zijn dat er sprake is van fraude. In de nieuwe supernota van formateur Bart De Wever staat dat men nu heel wat verder wil gaan.

Het Centraal Aanspreekpunt van rekeningen en financiële contracten (CAP) is een register van Belgische rekeningen en contracten. Twee keer per jaar wordt geüpdatet hoeveel geld er op je Belgische en buitenlandse rekeningen staat, en welke leningen je bijvoorbeeld hebt lopen.

"De fiscus moet nu aanwijzingen hebben dat je fraudeert om gebruik te kunnen maken van het CAP. En je moet daarover op de hoogte gebracht worden. N-VA wil met artificiële intelligentie die gegevens kunnen screenen en verdachte patronen en zaken die kunnen wijzen op fraude zo opsporen", viel te horen op VTM.

"De gegevens belanden anoniem op het bureau van de fiscus, die moet nagaan of er effectief aanwijzingen zijn van fraude. Dan kan er beslist worden om een onderzoek te openen. Pas dan kan de fiscus zien van die de verdachte rekeningen zijn."

Schending van privacy

"De strijd tegen fiscale fraude is belangrijk. De vraag is: ten koste van wat?", zei fiscaal advocate Charlotte Lardenoit op de commerciële zender.

"Als de fiscus de voorwaarden naleeft, bijvoorbeeld wanneer men voorafgaand de vermoedens van fraude kan bewijzen, dan kan uiteraard dat CAP ingekeken worden en moet die strijd gevoerd worden."

"Maar nu met ongelijke wapens het vooraf automatisch gaan onderzoeken, zonder dat vermoeden van fraude te bewijzen, zonder dat de burger dat weet, waardoor die zich daar ook niet tegen kan verzetten, dat is niet waar wij als rechtsstaat voor moeten staan."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp