Nog voor onderhandelingen gestart zijn, dreigt het al fout te lopen voor Vlaamse regering: Dit is er aan de hand

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf maandag starten de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering. Formateur Jan Jambon (N-VA) zal alles in goede banen moeten leiden?

In de startnota, die als basis zal dienen voor de onderhandelingen, haalt N-VA ook een stokpaardje boven. De partij droomt van een slankere overheid. Het wil snoeien in het Vlaams parlement en ambtenarij. N-VA wil ook de provincies afschaffen.

Het levert al problemen op nog voor de onderhandelingen begonnen zijn. Het Laatste Nieuws schrijft dat de socialistische overheidsvakbond nu al dreigt met acties.

En er moeten strengere voorwaarden komen voor nieuwkomers die een beroep willen doen op de sociale zekerheid. Arbeidseconoom Stijn Baert van de UGent weet wat Jambon te wachten staat als hij de kiezer geen pijn wil doen.
(Lees verder onder de foto)

Meer mensen aan het werk
“Hoe meer mensen werken, hoe minder mensen moeten worden ondersteund en dus hoe minder kosten je hebt. En meer mensen betalen dan belastingen, wat via de bijzondere financieringswet (die meer dan de helft van de Vlaamse inkomsten bepaalt) tot meer Vlaamse middelen leidt”, luidt het. 

“Maar het is een pittige inspanning. Bourgeois trok de werkzaamheidsgraad op van 72,5% naar 75%, maar profiteerde van een betere conjunctuur. Het laaghangende fruit is weg. Alle niet-werkende werkzoekenden samen bedragen maar 2,5% van de beroepsbevolking, dus als je hen allemaal zou kunnen activeren, ben je nog maar halfweg."