Theo Francken haalt uit: “Dit kost veel tijd en hopen geld”

bron: Eigen berichtgeving
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Fedasil in Arendonk gaat extra legertenten plaatsen. Het wil zo meer plaatsen creëren voor de vluchtelingen.

Theo Francken (N-VA), voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie, ziet het met lede ogen aan. “Na een maandenlange stijging van de asielaanvragen, komen terug tenten”, reageert Francken op Twitter. “Deze asielcrisis is uniek in Europa.”

Francken heeft wel een oplossing voor het probleem. “Voer mijn asielquota opnieuw in. Focus je op de kwetsbaren, met name de vrouwen, kinderen en zieken. Ga deze juridische strijd aan. Het huidig asielmodel kent geen rem en dat is totaal onredelijk.”

Francken blikt ook nog eens terug naar wat hem overkwam. “De contracten voor extra personeel door de asielcrisis werden op 1 juli 2018 stopgezet. Ik kreeg geen extra budget meer vd collega’s. ‘Crisis is toch over’ was de respons. Maar door opgelegde onderbenutting en andere besparingsdoelstellingen was er toen al minder volk op asieldiensten dan voor crisis 2015.”
(Lees verder onder de foto)

"Geen departement in crisis"
“Dus was keuze: of opnieuw in crisismodus gaan of juridisch riskante oefening van de quota. Ik koos het tweede, gekoppeld aan forse ontrading. Maggie de Block (Open Vld) kiest voor eerste optie. Dat betekent terug personeel aanwerven, asielcentra openen, tenten opslagen. En dat vergt tijd en hopen geld.”

Maggie De Block trof dus helemaal geen departement in crisis en chaos aan. Wel eén dat een andere weg ingeslagen had omdat ik voor optie 1 had gekozen en deel vond dat natuurlijk niet de juiste optie. Zeker langs opvangkant was er veel scepsis ten aanzichte va mijn beslissing. Ik respecteer zeker de beslissing  van Maggie De Block want is juridisch de veiligste en operationeel moeilijker maar wel logischer.”

“Toch vind ik dat we fundamenteel debat moeten aangaan over feit dat er geen asielrem staat op huidige Europese asielmodel, lidstaten moeten alles maar opsoppen. Er moet toch een afgesproken maximum aan asielaanvragen mogelijk zijn?! Ook de ontvangende samenleving heeft rechten. Dát is me een juridisch gevecht waard. En daarom dat ik blijf pleiten voor maximumquotum. Desnoods tot  het Hof in Luxemburg. We wonnen er de laatste jaren al zo veel geschillen!"