N-VA verrast iedereen en stelt deze ophefmakende hervorming voor

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
N-VA heeft wel een heel opmerkelijk voorstel op tafel gelegd van de onderhandelaars. Het wil drastisch hervormen bij de ziekenfondsen.

N-VA wil niet dat de ziekenfondsen nog medische prestaties terugbetalen. Dat wordt vandaag besproken in de werkgroep de werkgroep Welzijn, onder leiding van N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys.

Een aanwezige politicus laat aan Het Laatste Nieuws weten dat de gesprekken erg moeizaam verlopen en dat die allicht nog een hele nacht zullen duren.

In de startnota van Bart De Wever staat dat investeringen in de sector vooropgesteld worden. Volgens een onderhandelaar wil N-VA het extra budget vooral in efficiëntiewinsten zoeken. De partij vindt de sector te erg versplinterd en terug meer macht geven aan de overheid.

"Groot wantrouwen"
“N-VA spreidt een groot wantrouwen tentoon tegenover de zorg, het welzijn en het sociaal werk. Ze zijn doordrongen van het idee dat er veel te veel geld verspild wordt”, zegt een aanwezige. “Terwijl de andere partijen vinden dat de bestaande organisaties en netwerken goed werk leveren.”

Het plan van N-VA is om de activiteiten van de ziekenfondsen voortaan door de overheid te laten uitvoeren.” Maar ook dat kost veel geld. Er moeten nieuwe administraties worden opgericht en extra ambtenaren worden aangeworven”, luidt nog het bij een onderhandelaar.