Morgen is de derde hittegolf van de zomer een feit: “Niet zo denderend"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag hebben we opnieuw een tropische dag achter de kiezen. De temperatuur liep op naar boven de 30 graden.

Het belooft nog een warm einde te worden van augustus. Morgen gaat de temperatuur opnieuw vlot boven de 30 graden. We kunnen dan echt spreken van een hittegolf.

“Een hittegolf is morgen zo goed als zeker. En dat is erg uitzonderlijk op het einde van de zomer”, legt weerman David Dehenauw uit bij Het Laatste Nieuws. 

“En een derde hittegolf in één zomer is helemaal een unicum, want dat hebben we sinds het begin van de metingen nog nooit gekend. Enkel het uitzonderlijke jaar 1947 deed nog straffer, met vier hittegolven in een jaar tijd.”

Het is ook zo dat het aantal hittegolven de voorbije jaren gestegen is. “Tot aan de jaren 90 hadden we gemiddeld één hittegolf per vier jaar. Tussen 1990 en 2015 steeg dat tot één per twee jaar.”

“En sinds 2015, wat weliswaar een heel beperkte periode is, hebben we elk jaar minstens één hittegolf gehad, en dit jaar dus zelfs drie. De stijging is het gevolg van de klimaatverandering.”

“Buiten de hittegolven was deze zomer niet zo denderend, met lagere temperaturen en meer neerslag. De temperatuur tussen 1 juli en 31 augustus vorig jaar kwam uit op 19,8 graden. Dit jaar blijven we wellicht steken op ongeveer 19 graden."