Jan Jambon is heel duidelijk: "Daar hebben asielzoekers geen recht meer op"

bron: Eigen berichtgeving
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Jan Jambon heeft vandaag zijn regeerakkoord voorgesteld. Hij deed dat op een persconferentie.

Jan Jambon kondigde aan dat de regels voor migratie in Vlaanderen strenger worden. “Er is 26 mei toch wel iets gebeurd. De samenleving vandaag is divers. Teveel mensen in onze samenleving hebben het moeilijk om rond te komen, ook die aan het werk zijn. De lasten en de lusten zijn niet altijd evenredig verdeeld", zei hij.

"Nieuwkomers moeten succesvol ingeburgerd worden en dan krijgen ze alle kansen. Het toegangsticket zal wat duurder worden, maar als ze lid worden van onze samenleving, zal dat ook volwaardig zijn. Asielzoekers zullen tijdens hun asielperiode geen recht hebben op voor kindergeld, wat vandaag wel zo is. De toegang tot sociale woning kan pas wanneer men 10 jaar op ons grondgebied is, waarvan 5 jaar aan één stuk. Het inburgeringstraject zal strenger zijn. We vragen ze ook om een Vlaamse participatie te tekenen. Ze zullen ook een financiële bijdrage moeten leveren."

Strengere erkenning
"De erkenningsregels voor een geloofsgemeenschap zullen strenger worden. We zich niet aanpast aan onze normen en waarden, zal geen erkenning krijgen. We gaan ook imams beter opleiden. Wat binnen de moskees gebeurt moet binnen de waarden van ons patroon zijn.”

"Eén van de belangrijkste elementen is de beheersing van het Nederlands. Kinderen die een taalachterstand hebben, zullen taaltrajecten moeten volgen en indien nodig een taalbad. Zo krijgen ook zij gelijke kansen. "