Mama van Anuna De Wever zeer ongerust over haar dochter: "Zelfs bij ons thuis gebeurt het, we hebben soms schrik"

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
De komende vijf weken doppert Anuna De Wever samen met haar zus en nog 30 andere sympathisanten op zee. Ze reizen met zeilboot Regina Maris vanuit de haven in Amsterdam naar Brazilië. Daarna reizen ze met de bus zo'n 5000 kilometer verder naar Santiago in Chili. Daar vindt van 28 tot 30 november de Youth Climate Conference plaats en van 3 tot 12 december de VN-klimaatconferentie COP25

Voor mama Katrien Van der Heyden is het wel hard om haar twee dochters zo lang te moeten missen. “Het was een heel heftig en emotioneel afscheid”, vertelt ze in Gazet van Antwerpen. “Achteraf ben ik als een ballon leeggelopen. Ik kon zelfs niet meer autorijden. Alle spanningen moesten er blijkbaar uit. De stress van de voorbereidingen van deze expeditie, want dit noem je geen reis, maar ook de spanningen van de afgelopen maanden.”

Iets wat moeder Katrien meer zorgen maakt zijn de vele haatmails - en brieven die dagelijks toekomen voor Anuna De Wever.  “Het blijft maar duren. Niet alleen online, ook thuis komen er dreigbrieven aan. We hebben soms schrik om naar de brievenbus te lopen. Natuurlijk heeft al die haat impact op Anuna en op ons hele gezin."

Klimaat
"Tegelijk weten we dat mensen die zo reageren eigenlijk geen argumenten hebben en ons dus gelijk geven. Ik begrijp het niet, Anuna en de andere klimaatjongeren doen niet meer of niet minder dan de wetenschap volgen. Later zal de geschiedenis uitwijzen dat de haatzaaiers ongelijk hebben."

"De hoogdringendheid van drastische maatregelen voor het klimaat is een onweerlegbaar feit. Als we het tij nu niet keren, loopt Vlaanderen binnenkort onder water. Ook dat is een feit. Dat het klimaat niet ernstig wordt genomen, ook niet door onze nieuwe Vlaamse regering, is voor mij het woelige water waarvan ik echt bang ben. Niet het water waardoor mijn twee dochters dezer dagen varen.”