PVDA-kopstuk Peter Mertens heeft belangrijke voorspelling voor regering: “Zo ver zal het hopelijk niet komen”

bron: Radio 1
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Gisterenavond ontstond er heel wat heibel in de Kamer. De voorlopige twaalfden, de begroting die moet goedgekeurd worden nu er geen regering is, kon niet worden goedgekeurd. Peter Mertens, Kamerlid van PVDA geeft wat meer uitleg.

De voorlopige twaalfden kan niet worden goedgekeurd omdat er een meerderheid was voor een amendement dat was ingediend voor PVDA. Het amendement op de begroting houdt in dat de 67 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor de zorgsector.

De stemming over de begroting wordt een week uitgesteld. “Moest de begroting niet worden goedgekeurd dan zou men deze maand een aantal uitgaven niet kunnen doen en een aantal mensen niet kunnen betalen. Ik kan me niet inbeelden dat er meerderheidspartijen zijn die willen dat het zo ver komt”, voorspelt Mertens.

Alternatieve meerderheid
De meerderheid was geschrokken dat het amendement werd goedgekeurd want er werd samengewerkt met Vlaams Belang. “We hebben alle partijen op voorhand afgetoetst behalve Vlaams Belang”, zegt Mertens. Tijdens de vergadering had de partij zelfs aangegeven dat ze zich zouden onthouden.

“Het gaat om een sector die in nood zit. We geven niet overal cadeautjes. Het debat blijft maar met dat geld kunnen ze wel al verder”, volgens Peter Mertens. “Als er geen truken van de foor met het amendement wordt uitgehaald zullen we die voorlopige twaalfden zeker goedkeuren”.