Johan Vande Lanotte onder de indruk: “Wat Maggie De Block gedaan heeft is een echte game changer”

bron: Humo
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Johan Vande Lanotte heeft een punt gezet achter zijn politieke carrière. De opdracht als informateur was zijn laatste politiek kunstje.

Johan Vande Lanotte weet dat het vormen van een federale regering geen makkelijke klus, vooral niet als het om paars-geel gaat. “Het wordt voor zowel N-VA als PS heel moeilijk om een paars-geel akkoord verkocht te krijgen aan hun partijcongressen.”, legt Vande Lanotte uit in Humo.

“Maar bij nieuwe verkiezingen hebben ze allicht nog minder te winnen. En dat scenario is goed mogelijk als men niet overeenkomt. Men zit nog altijd in de sfeer van: we hebben tijd, net zoals in 2010. Toen duurde het anderhalf jaar om de regering Di Rupo te vormen, wel met dat verschil de regering in lopende zaken toen een meerderheid had in het parlement. Die regering kon nog wel een begroting maken en belangrijke beslissingen nemen.”

In die regering Di Rupo is Vande Lanotte onder de indruk van wat Maggie De Block (Open VLD) toen gedaan heeft. “De strakke wijze waarop ze Asiel en Migratie heeft beheerd, was bijvoorbeeld een game changer. Mensen beseften dat er iets gebeurde, dat de regering de nodige actie ondernam, zonder daarbij te polariseren. Ook de verlaging van de energieprijzen was zo’n game changer.