Het is allemaal een politiek spel: Bart De Wever had dubbele strategie

bron: De Morgen
door: Redactie
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews
Paul Magnette werd door de koning aangesteld als informateur. Blijkbaar behoorde dat al lang tot de strategie van Bart De Wever.

Bart De Wever had al snel zijn drie fase strategie op poten gezet. Eerst zorgt hij ervoor dat de preformateurs het bos door de bomen niet ziet en er niet in slagen om een paars-gele regering te vormen. Daarna dwingt hij Magnette om aijn voorkeur te laten geven over een paars-groene regering zonder N-VA. Waarna hij tot slot wel samen met de PS zal spreken over een paars-gele regering.

Toch rees er gisteren twijfel bij de andere partijen over de strategie van De Wever. “N-VA lijkt zichzelf in de oppositie te communiceren”, zegt een onderhandelaar. Op sociale media liet N-VA harde woorden vallen en omschreef Magnette als een wereldvreemde politicus: “Op welke planeet leeft hij eigenlijk?”

Meerdere bronnen bevestigen Magnettes uitspraak dat N-VA de voorbije weken plots heel strikt was over een staatshervorming ging. Dat zou een bewuste keuze geweest kunnen zijn. Toch blijft N-VA de schuld in de schoenen van PS schuiven. “Terwijl Bart De Wever maandagavond bij de koning zat, heeft Magnette op de Franstalige televisie de deur dichtgedaan”, wordt er verteld. “Wij zijn altijd constructief gebleven.