Minister Maggie De Block neemt belangrijke beslissing: “Moeten vermijden dat dit met asielzoekers gaat gebeuren”

bron: Bruzz/De Zevende Dag
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er zijn momenteel administratieve problemen om de aantal asielaanvragen te verwerken. Het huidige personeel kan het aantal vragen niet meer tijdig verwerken.

De federale regering in lopende zaken besliste donderdag dat het extra personeel gaat aanwerven om asielaanvragen te onderzoeken. "Iedereen heeft baat bij snellere asielprocedures: de asielzoekers die sneller weten waar ze aan toe zijn, maar ook ons land door de snellere uitstroom uit het opvangnetwerk", zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) bij Bruzz.

"We moeten onze wettelijke en menselijke plicht uitvoeren, ondanks de weerstand van buurtbewoners die meer dan ooit aangewakkerd wordt door bewuste desinformatie. “Ik begrijp de bezorgdheid van de mensen als er plots een asielcentrum naast hun deur komt. Maar je kan niet alles met een vingerknip regelen.”

In de Zevende Dag pleit De Block er ook voor om te vermijden dat gezinnen die hier hun asielaanvraag hebben lopen deze winter met hun kinderen in de koude moeten slapen. “Ofwel openen we centra voor bed, bad en brood in afwachting van een asielbesluit. Ofwel moeten de mensen op de grond op straat blijven slapen zoals ze er vorig jaar lagen.”

“Quota is een onwettige maatregel, daar ga ik niet in mee. Wat ik wel heb gedaan zijn effectieve ontradingscampagnes, geen schofferende. Het bewijs daarvan is dat er steeds minder en minder Palestijnen asiel aanvragen”, besluit De Block.