Belgische advocate voert de bijna perfecte misdaad uit met miljoenenbuit

bron: Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: PN
Een Belgische advocate is in Zwitserland veroordeeld voor het verduisteren van aandelen van een schatrijke familie. “Het was bijna de perfecte misdaad,” klonk het bij het aflezen van het vonnis.

De advocate werkte lange tijd voor burggravin en AB InBev-erfgename Amicie de Spoelberch, de weduwe van zakenman Luka Bailo. De familie Spoelberch is een van de rijkste families van België en een belangrijke aandeelhouder van biergigant AB InBev.

Amicies twee geadopteerde zonen Alexis en Patrice Bailo de Spoelberch, de kinderen uit een vorig huwelijk van Bailo, dienden een klacht in tegen de advocate voor oplichting. Na de dood van Bailo in 2004 zou zij de aandelen ontvreemd hebben in Luxemburg.

Volgens het parket in Genève had de verdachte verschillende offshorebedrijven opgericht en allerlei stappen ondernomen om de oorsprong van de aandelen te verdoezelen. Door enkele kleine fouten kwam dat echter tot het licht en werd de vrouw opgepakt.

De advocate werd veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Omdat ze al een tijd in voorhechtenis zat, moet ze in Zwitserland niet meer naar de cel. De staat Luxemburg vraagt nog wel haar uitlevering.