Professor luidt alarmbel over de toekomst van België: "Vroeg of laat loopt het helemaal fout"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Net als de vorige keren is het ook nu aartsmoeilijk om een nieuwe federale regering te vormen in België. In Vlaanderen en Wallonië werd helemaal anders gestemd en het lukt N-VA en PS niet om tot een vergelijk te komen. Professor Carl Devos luidt de alarmbel.

"Deze formatie nu is heel erg complex, maar die van 2014 ging ook niet snel. We denken wel dat vlot ging, maar dat was niet zo. Die van 2010 was ook dikke miserie en die van 2007 met Leterme verliep ook problematisch", geeft professor Devos aan in De Zevende Dag.

België evolueert naar een complete stilstand

"Dat is een duidelijk teken aan de wand. Er is iets grondig mis met de bestuurskracht van ons federaal systeem. Ik begrijp goed dat men daar nu geen tijd voor maakt, het gaat over pensioenen, over klimaat enzovoort. Maar vroeg of laat loopt het helemaal fout en zit het volledig geblokkeerd."

"We komen dan tot complete stilstand en je kan geen kant meer uit. Ofwel kunnen we dan geen regering vormen en niemand wil verkiezingen want daar moet je een meerderheid voor hebben en die hebben schrik dat de radicale partijen dat winnen. Je voelt duidelijk dat ons federaal naar een totale blokkage aan het evolueren is."