Politiek analist verklapt voorkeur: "Gwendolyn Rutten of Alexander De Croo als premier? Deze van de twee is het meest geschikt"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Politiek commentator Rik Van Cauwelaert heeft een duidelijke mening over wie bij Open VLD het meest geschikt is als eerste minister, moest het zover komen. Want hij ziet nieuwe verkiezingen met rasse schreden dichterbij komen.

Als er een federale regering gevormd kan worden, wie wordt dan premier? CD&V zou mikken op Koen Geens, bij Open VLD is er minder eensgezindheid: er is een kamp-Alexander De Croo en er is een kamp-Gwendolyn Rutten.

"Iedereen kijkt naar Rutten, maar Alexander De Croo is eigenlijk meer geschikt. Hij draagt het geheugen van zijn vader mee. De familie-De Croo heeft contacten aan Franstalige kant. Voor Rutten zou het beter zijn om het niet te doen. Ze is niet goed uit de vorige episode gekomen en heeft zich te veel in het spel van het premierschap laten betrekken. Al hebben de media ook wel overdreven in de berichtgeving", stelt politiek commentator Rik Van Cauwelaert in een interview met Knack.

Nieuwe verkiezingen

Van Cauwelaert ziet nieuwe verkiezingen eraan komen: "De tijd dat de CVP en de PS als grootste partijen in hun landsdeel samen tot een vergelijk komen is voorbij. Ik probeer aan de Franstaligen telkens opnieuw uit te leggen dat de opgang van het Vlaams Belang niet het ergste is, maar wel de totale verschrompeling van de traditionele partijen", klinkt het in Knack.