Open VLD'er Karel De Gucht kondigt het einde aan: "Daarom wil geen enkel partij nog een regering vormen"

bron: De afspraak op vrijdag
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We hebben nog steeds geen nieuwe federale regering. De koning hoopt nu dat informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) iets kunnen forceren.

De federale regeringsonderhandelingen lijken nog steeds muurvast te zitten. Hopelijk weten de informateurs een uitweg. "Ik begrijp dat koning Filip die opdracht verlengt", reageert Open VLD'er Karel De Gucht in De Afspraak op Vrijdag. "Maar het blijft mij een raadsel wat ze nu gaan doen."

"Ze doen dat met de beste bedoelingen, maar zo ga je er nooit uitraken. We moeten teruggaan naar het begin van de formatie van Vande Lanotte en Reynders. Ze willen dat we naar een soort van pré-formatie gaan. Maar Vlaanderen en Wallonië schelen daar enorm. Dat is iets dat jaren gaat duren".

"Geen enkele partij wil nog in die Federale regering stappen want niemand heeft daar baat bij"

"Eigenlijk is Bart De Wever niet in staat om die tijd te geven. Ik ben ook voor een aantal stappen in de staatshervorming, maar dan kan je niets mee aanvangen. Je kan nu éénmaal zonder de PS geen regering. Bovendien staat N-VA serieus onder druk van het Vlaams Belang. Daardoor is de boel nu geblokkeerd."

"De formatie is zeer moeilijk. Dat heeft te maken met de verkiezingsuitslag. De politici moeten maar een regering maken. Hoe komt dat? De mensen in Vlaanderen hebben voor Vlaams Belang gekozen en Wallonië voor Ecolo. Maar dat is niet eenvoudig om daar een regering van te maken? Geen enkele partij voelt zich niet thuis in zo'n regering. Niemand heeft er baat bij om in zo'n regering te stappen."