Daarom willen Waalse partijen over staathervorming in 2024 praten: "Het gaat over geldkwesties"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De vorming van een nieuwe federale regering blijft maar aanslepen. Intussen hebben Waalse kopstukken in Le Soir aangekondigd dat ze openstaan voor een nieuwe staatshervorming in 2024, maar daar zit volgens politicoloog Nicolas Bouteca meer achter, namelijk geld.

Nicoloas Bouteca legt in gesprek met Radio1 uit dat geld een belangrijke rol speelt voor de Waalse partijen. "Op de achtergrond speelt misschien wel een geldkwestie."

"Het is een constante in dat ganse verhaal van staatshervorming dat wanneer de Franstalige partijen zich bereid verklaren om daarover te spreken, dan gaat het meestal over geldkwesties."

Vanaf 2024 minder geld voor Wallonië

"De Waalse regering heeft het financieel heel erg moeilijk, die Waalse economie komt er maar niet bovenop. Er is de bijzondere financieringswet, een wet die het geld verdeelt tussen deelstaten in ons land en die is nu in het voordeel van Franstalig België omdat er een soort overgangsmechanisme in zit die de Waalse economie vooruit moet helpen."

"Dat houdt op in 2024 en dus is die 2024 ook niet toevallig gekozen want vanaf dan wordt het overgangsmechanisme minder gul voor Wallonië."