"Zo kan het niet verder met asielzoekers": N-VA dient wetsvoorstel in

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
"De asielcrisis kan niet te lijf gegaan worden door telkens maar weer nieuwe plaatsen te openen. Daarvoor ontberen zowel de nodige overheidsmiddelen als het draagvlak bij de bevolking", zegt N-VA.

N-VA dient vandaag een wetsvoorstel in om de opvangrechten voor asielzoekers aan te scherpen tot de Europese minima, zoals bepaald in de Europese opvangrichtlijn.

"Hierdoor wordt geen opvang meer voorzien voor wie een meervoudige asielaanvraag indient, voor asielzoekers met Europese nationaliteit of voor personen die in een ander EU-land reeds een asielaanvraag deden", klinkt het bij de partij.

Catalanen welkom

"In tijden van tekort aan opvang moeten we harde keuzes durven maken. De Europese regels staan ons toe om aan deze groep geen opvang meer te geven. Die mogelijkheid moeten we benutten, wat zal leiden tot fors minder asielaanvragen bij deze groep”, vindt Kamerlid Theo Francken. “De mogelijkheid voor Europeanen om een asielaanvraag zelf in te dienen moet uiteraard open blijven staan, laat dat duidelijk zijn, Catalanen blijven welkom.”