“Het zou me niet verbazen, mocht Vincent regelmatig een Dafalganneke pakken”

door: BVDO
Paul Van Himst, 76 ondertussen, blijft een eeuwige optimist als het over RSC Anderlecht gaat. Maar dat levert hem niet alleen veel ontgoochelingen op dit seizoen. Hij wedt met Eddy Merckx voor flessen champagne, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

Van Himst gelooft er nog in dat Anderlecht de top zes haalt en zo in play-off 1 staat. “Je moet het week per week analyseren. Het programma van de concurrentie is enorm zwaar, zie ik. Het kan absoluut nog, aangezien we nu net 6 op 6 gepakt hebben. Zeker niet het beste Anderlecht dat we ooit hadden. Het is al een tijdje slecht. Destijds met Weiler speelden we kampioen. Wel, zelfs dan vond ik het niet plezant – het voetbal charmeerde niet. Ik snap Vincent dat hij dat anders wil.”

Wedden met Eddy Merckx over Anderlecht, het kost Van Himst al een aardige stuiver. “Voor flessen champagne – ik sta er minstens vijf achter. Ik ben te optimistisch. Club Brugge, Antwerp, Gent, Standard: dat zijn moeilijke ploegen. Maar de anderen zijn te pakken. Dan voorspel ik een ruime overwinning. Het zou simpelweg niet mogen dat we tegen Oostende punten verliezen. Eddy is sceptischer en ik moet toegeven: dat is hij terecht.”

“In het begin hebben we pech gehad, waardoor we veel onnodige punten verloren hebben. Jan Mulder zei het me tegen Moeskroen ook nog. Maar nadien... Te weinig. Pas op, Kompany is voor mij nog altijd de juiste man – ondanks de teleurstellingen. Maar het is goed dat Vercauteren erbij gekomen is. Vincent doet te veel. Zelfs op lager niveau is dat onmogelijk. (lacht) Het zou me niet verbazen, mocht Vincent regelmatig een Dafalganneke pakken. Weet je wat ik hem wel moet nageven: de fans supporteren elke week – dat is dankzij Kompany. Het is ongelofelijk. Ik heb het anders gekend: ze floten toen potverdikke als we eerste stonden.”