“Om die reden heeft koning Filip nu Koen Geens het veld ingestuurd”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koen Geens (CD&V) mag van koning Filip nog wat extra tijd nemen voor zijn opdracht. Hij heeft een week extra gekregen.

“Ik heb er een goed gevoel bij”, citeert Het Nieuwsblad, Koen Geens. “Als ik signalen zie dat het vooruitgaat, dan houd ik dat liever voor mezelf. Ik kan wel zeggen dat ik op dit ogenblik het vertrouwen geniet van alle partijen om voort te zoeken naar mogelijkheden om uit deze situatie te geraken.”

Bij PS zijn ze echter niet over te spreken dat men bij CD&V zo voor paars-geel blijft gaan. “N-VA en wij, dat gaat gewoon niet”, klinkt het nu nog eens bij PS. “We hebben al tientallen keren samengezeten, telkens met dezelfde conclusie. Als het dan via een compromis zou lukken, so­ciaal-economisch links met een staatshervorming, dan gaat MR op de rem staan. Deze situatie kan je toch geen ­weken meer rekken? Er zal iets anders moeten komen.”

Koning Filip
CD&V is niet onder de indruk en wijkt niet van haar lijn. Een onderhandelaar van een andere partij denkt ook te weten waarom koning Filip voor Koen Geens gekozen heeft. “De koning moet gezien hebben dat er iets mogelijk was, anders zou Geens toch geen verlenging hebben gekregen?”

“Ik denk dat Geens nu vooral de rust wil doen neerdalen en het vertrouwen tussen de voorzitters wil herstellen. Na de passage van de vorige informateurs was dat vertrouwen helemaal zoek. Zo raak je niet verder. De vraag is of zijn eigen partij hem die tijd zal gunnen."