Belangrijk nieuws over geldautomaten: "Dit gaat ermee gebeuren"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Het aantal geldautomaten in ons land blijft dalen. De verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten. Anderzijds lijkt een maatschappij zonder cash geld nog verre toekomstmuziek.

Het aantal geldautomaten daalt al jaren, omdat de banken de hoge kosten ervoor niet willen ophoesten enerzijds, en omwille van de veiligheid (gevaar voor plofkraken) anderzijds. Tegelijk betalen ook steeds meer mensen elektronisch.

Pascal Paepen, docent aan Thomas More, verwacht dat het aantal geldautomaten nog zal dalen. "Banken die in elkaars buurt liggen, zullen afspreken om één gezamenlijk toestel open te houden, in plaats van twee of drie", stelt hij in Het Belang van Limburg.

Ouderwets

Hij vindt dat ook terecht: "Geldautomaten zijn niet meer van deze tijd. Hoe archaïsch is het om vóór het shoppen biljetten te gaan afhalen bij de bank, met datzelfde geld je aankopen te betalen , waarna de handelaar het geld weer naar de bank moet brengen?", klinkt het in de krant.

Cash

Paepen gelooft echter niet dat we snel naar een maatschappij zonder cash geld zullen evolueren. Ook Johan Thijs, CEO van KBC, denkt dat dit nog niet voor morgen is: "In Zweden wordt bijvoorbeeld nog 15% van de aankopen met cash geld betaald. Dat lijkt een vloer te zijn waar we voorlopig niet doorheen raken."