Van Ranst waarschuwt:: "Het enige dat we nog kunnen doen, doe het op de juiste moment"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het lijkt een kwestie van tijd te zijn voor ook ons land in lockdown gaat. De bevolking lijkt zelfs vragende partij te zijn. Gisteravond kondigde Frans premier Emmanuel Macron aan dat zijn land vanaf vanmiddag in lockdown gaat.

De vraag lijkt niet te zijn of België ook in lockdown zal gaan, maar wel wanneer? Dat beseft ook viroloog Marc Van Ranst. "In Wallonië kijkt men niet alleen maar naar de RTBF, maar ook naar TF1", reageert de viroloog in 'De Afspraak'. "Als het regent in Frankrijk, dan druppelt het in Brussel. De vraag om in lockdown te gaan zou nu in ons land sterker kunnen gaan klinken."

Van Ranst waarschuwt wel voor deze reden. "Je hebt nog maar één kogel in je pistool en dat is dit. Je gaat dat schot op het juiste moment moeten lossen of het gaat aan zijn effect voorbij. Maar wanneer is het het juiste moment? Dat is een heel moeilijke vraag. Het zou in ieder geval dom zijn om bijvoorbeeld te stellen als er zoveel mensen overleden of besmet zijn, gaan we in lockdown."

En er is nog iets waar de viroloog aan denkt. "Je kan in lockdown gaan, maar wanneer ga je er terug uit? Als je dat doet doet, moet je ook een heel goed exitplan hebben. Je weet wanneer het begint, maar niet wanneer het eindigt."