Professor doet enkele ontdekkingen over koning Filip: “Kan het geld zelfs op zijn spaarboekje zetten"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Herman Matthijs, professor Openbare Financiën, verrichte een onderzoek. Hij wilde wel eens weten hoe duur ons koningshuis is ten opzichte van de rest van Europa.

Uit het onderzoek van professor Matthijs blijkt dat ons koningshuis op de zesde plaats staat in het overzicht van zeven monarchieën en vier republieken. Ons koningshuis kost zo’n 36,5 miljoen euro en dat is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan Nederland (61 miljoen). Maar het is wel meer dan dubbel zo duur als dat van Denemarken (14,2 miljoen) en Zweden (13,3 miljoen).

De begroting van ons koningshuis is ook erg transparant. Er is maar heel weinig controle over wat koning Filip met zijn geld doet. “Hij beschikt over een civiele lijst van 12,2 miljoen euro”, legt professor Matthijs uit in Primo. “Daarbij komen nog de dotaties en de uitgaven uit de federale begroting, onder meer voor de federale politie.”

Overschot
“De transparantie is de jongste jaren groter geworden, maar de budgettaire controle is nog steeds heel zwak. De koning doet met zijn geld wat hij wil. Als hij 20% op zijn spaarboekje wil zetten, doet hij dat gewoon.”

Als koning Filip op het einde van het jaar nog budget over heeft, moet hij dat niet terugstorten. Hij hoeft niet eens te zeggen dat hij een overschot heeft. “Ik neem aan dat de koning zijn civiele lijst niet volledig opgebruikt, gezien hij 35 personeelsleden gratis ter beschikking heeft en bovendien gebruik mag maken van een gratis paleis en kasteel.”