Politie vraagt om duidelijke richtlijnen: “Kunnen niets doen als een wielertoerist 50 km gaat fietsen"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Door de strenge maatregelen in ons land is het verboden om je nog in groep te verplaatsen. Je kan nog wel gaan wandelen met je gezin of met een vaste wandelpartner. Je moet dit doen in de buurt van je woning.

Je riskeert een zware boete als je de regels niet naleeft en betrapt wordt door de politie. Al zijn de regels voor de politie zelf ook niet altijd even duidelijk. Volgens Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vast Commissie van de lokale politie, zijn die maatregelen te vaag.

“Op basis daarvan kan de politie amper handhaven”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Als we nu een wielertoerist aantreffen op 50 kilometer van zijn woning, hebben we niets in handen om te zeggen dat het niet mag.”

“En wat met al die wandelaars? Als ze zeggen dat ze de wagen niet genomen hebben van bij hen thuis en 5 kilometer gewandeld hebben, kunnen we niets doen.”

Bij de politie vraagt men concrete richtlijnen. Al lijkt men bij Binnenlandse Zaken niet geneigd te zijn om in te gaan op de vraag van de politie. “De maatregelen moeten constant geëvalueerd worden”, luidt het daar. “Indien nodig zullen we die ook aanpassen. Maar voorlopig blijft de richtlijn voor fietsers: ga alleen en gebruik je gezond verstand.”