Gedetineerden krijgen langer verlof door coronavirus: Dit scenario wil men absoluut vermijden in gevangenissen

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Gedetineerden die sinds 13 maart in penitentiair verlof zijn, hebben een verlenging gekregen. De verlenging geldt tot het einde van de coronamaatregelen.

Er is een grote vrees voor besmettingen in de gevangenissen. Dit scenario wil men absoluut vermijden. Er zijn ook nog andere maatregelen genomen om besmetting te voorkomen.

Men wil ook vermijden dat er te veel mensen van buitenaf de gevangenisgebouwen betreden. "De gedetineerden zitten sowieso al in een soort van quarantaine en zijn dus redelijk beschermd, maar dat zijn bezoekers of cipiers niet", zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver.

Positieve evaluatie
Bezoek is niet meer mogelijk en de cipiers dragen nu ook een mondmasker. Wie al minstens één dag op penitentiair verlof was sinds het begin van de maatregelen, blijft buiten tot alles wordt opgeheven. Van De Vijver benadrukt dat het om mensen gaat die een positieve evaluatie hebben gekregen en dus sowieso al aan het einde van hun straf zitten.

Op dit moment zijn er in de Belgische gevangenissen drie gedetineerden besmet met het coronavirus. Wie mogelijk besmet is, zal in medische isolatie gaan in de gevangenis zelf.