Virolooog Van Gucht legt uit hoe het coronavirus op lange termijn zal evolueren

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Het coronavirus, dat er nu voor zorgt dat wereldwijd miljoenen mensen in lockdown zitten, zal op termijn evolueren naar een verkoudheidsvirug. Dat is de verwachting van viroloog Steven Van Gucht.

"Ik denk dat de kans vrij groot is dat dit een virus is dat elk seizoen gaat terugkeren. Dat is op zich niet erg want we verwachten dat dit zich op termijn zal gaan gedragen als een verkoudheidsvirus en dat is het moment wanneer heel veel mensen immuniteit hebben opgebouwd."

"Dan kan het virus sommige mensen nog wel besmetten, maar omdat er een gedeeltelijke immuniteit is zijn de gevolgen daarvan minder erg. De verwachting is dat dit virus binnen enkele jaren een soort seizoensvirus kan worden met verkoudheidsymptomen."

Proces van enkele jaren

Steven Van Gucht verwacht dat er nog wel enkele jaren overheen zullen gegaan vooraleer we zover zijn. "We zitten nu nog in een fase waarin er heel weinig immuniteit is opgebouwd en heel veel mensen nog zeer gevoelig zijn voor dit virus."

"We moeten dus nog een hele periode moeten doorgaan waarin er ernstige infecties kunnen plaatsvinden. Er zullen wellicht nog wel enkele jaren passeren vooraleer we het evenwicht bereiken tussen infectiedruk en populatie-immuniteit."