Let goed op: Deze vier stappen moet je eerst doen alvorens je zelf een mondmasker kan maken

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Als de maatregelen versoepelt worden zal een mondmasker dan toch iets belangrijks worden. De bedoeling is wel dat we die mondmasker zelf gaan maken.

Wetenschappelijk Instituut Sciensano heeft bijna een document klaar met de belangrijkste mondmaskerinformatie én instructies over hoe ze zelf te maken. Er zijn wel twee Belgische bedrijven die machines aangekocht hebben voor het maken van mondmaskers, maar een echte productie laat allicht nog een tijdje op zich wachten.

Dus zit er ook niets anders op dan ze zelf te maken. Maar hoe doe je dat? De Standaard vond op de website http://www.maakjemondmasker.be wel enkele nuttige tips. Voor je start met het maken van mondmaskers moet je deze vier stappen in acht nemen:

- was je handen 60 seconden met zeep
- maak je naai­machine steriel met ont­smet­tings­mid­del
- was je handen opnieuw alvorens verder te werken
- draag tijdens het maken zelf een mondmasker

Je kan op de website ook een patroon, een werkwijze en een handleiding downloaden. Je hebt stof nodig voor de buitenkant (polyester of katoen) en voor de binnenkant (polypropyleen of katoen), linten en filtermateriaal. Let wel op, als je maar weinig ervaring hebt, is het niet makkelijk om zelf een mondmasker te maken.

Viroloog Steven Van Gucht gaf eerder ook al aan dat niet iedereen een stikmachine heeft. “We zijn aan het bekijken hoe we de lokale industrie hierbij kunnen betrekken”, zei hij al.