Marc Van Ranst niet te spreken over cijfers in woon - en zorgcentra: “Gekke cijfers, men denkt dat we hulp nodig hebben"

door: PMN
Afbeelding bron: VRT
Marc Van Ranst vindt dat er fouten zijn gemaakt. De viroloog heeft het dan over de manier waarop we de slachtoffers tellen die overleden zijn aan het coronavirus in ons land.

In het buitenland worden onze cijfers vaak vergeleken met die van hun land. “Maar je kan dat niet vergelijken”, zegt Marc Van Ranst in ‘Gert Late Night’. “Elk land telt immers op een andere manier. Wij tellen in onze cijfers iedereen die sterft mee in het rusthuis. Zo is het alsof nooit iemand aan nog iets anders sterft.”

“Dat levert gekke cijfers op. Zo tellen is niet de meest goede profilering van je land. Mochten we niet elke dode in het rusthuis meetellen, zouden we nu ergens in de middenmoot staan. Dat is duidelijk voor iedereen die daar mee bezig is. Maar als ze die cijfers in het buitenland zien, denken ze dat we dringend nodig hulp nodig hebben.”

“Wij hebben nooit de beelden gehad zoals je ze nu ziet in New York. Het is daar een overrompeling en de mensen kunnen het niet aan. De doden liggen daar in de gang. Je kan ook zeggen dat wij beter proberen te doen dan de andere landen.”

Virus niet weg
“Ik denk niet dat die cijfers bij de mensen in België voor paniek zorgen. Zij zien ook wel dat het in onze ziekenhuizen de goede richting uitgaat. Ze liggen ook niet wakker van die internationale vergelijking.” 

“We zijn goed bezig want de getallen gaan omlaag. Anderhalve maand had ik gezegd dat half mei de cijfers laag zouden zijn, dat denk ik nog steeds. Gaat het virus dan weg zijn? Nee, dat ook weer niet. Dankzij de maatregelen krijgen we deze epidemie onder controle."