Theo Francken onder vuur door Ecolo over vernietiging mondmaskers: "Hij wist dit wel"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Theo Francken is onder vuur genomen door Laurence Hennuy (Ecolo) over de vernietiging van de Belgische voorraad mondmaskers zoveel jaren geleden.

Theo Francken zei dat hij niets wist over de vernietiging van de mondmaskers. "Ik begrijp dit verhaal helemaal niet", klinkt het bij de voormalige staatssecretaris. "Ik heb er nog nooit van gehoord. We hadden eenzelfde debat over de voorraad jodiumpillen in geval van een nucleair ongeval."

Laurence Hennuy van Ecolo schreeuwt het uit. "Dat is helemaal niet waar. In België hebben we sinds 2006 een pandemieplan. In 2009 is het plan geëvalueerd. Sinds de regering Michel is dit in vergetelheid geraakt. Het is niet bijgewerkt, de beschermende uitrusting is vernietigd en niet vernieuwd."

"Er waren 40 miljoen operatiemaskers en 5 miljoen FFP2-maskers. De regering Michel, waarvan de N-VA deel uitmaakte, leek het niet opportuun om het juiste beheer van dit materiaal te waarborgen. Ze zagen het nut er niet van in om te investeren in goed functionerend en efficiënt gezondheidsbeleid. We worden nu geconfronteerd met de resultaten van de politieke keuzes van de toenmalige regering met de N-VA."