Viroloog stelt zich een cruciale vraag over het coronavirus

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
De versoepeling van de strenge coronamaatregelen gebeurt in verschillende fases. Het is een delicaat proces dat mogelijk onderweg nog moet worden bijgestuurd. Volgens Professor Jean-Pierre Hernalsteens van de VUB blijven nog enkele belangrijke vragen over covid-19 onbeantwoord.

"Alles tegelijkertijd loslaten, zou leiden tot een drama. Dat is vrij logisch. Het versoepelen van de maatregelen moet op een voorzichtige manier gebeuren." Bovendien is er nog een heel pak informatie te ontdekken.

"Dit is een nieuw virus en voor zover ik weet heeft niemand er echt zicht op wat nu effectief het belangrijkste is. Zijn dat de druppeltjes die niet veel verder gaan dan anderhalve of twee meter?  Of zijn dat nog veel kleinere partikels waardoor het enige wat men kan doen is hopen dat het virus geïnactiveerd wordt door licht, droogte en een aantal dergelijke factoren? Ik denk dat men daar allemaal nog veel te weinig informatie over heeft", vertelt de viroloog aan Redactie24.

"Voor andere virussen, maar dat waren gelukkig geen menselijke virussen, heb ik situaties meegemaakt dat die op een laboratorium gedurende hele lange tijd konden overleven."