Njet van Veiligheidsraad, maar kustburgemeesters willen tweedeverblijvers al terug vanaf 18 mei: "Dat de mensen maar komen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Volgens de Nationale Veiligheidsraad kunnen tweedeverblijvers ten vroegste vanaf 8 juni terug naar de kust. Maar dat zal veel vroeger mogen als we enkele kustburgemeesters mogen geloven.

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, praat in raadseltjes. Volgens hem mogen de tweedeverblijvers vanaf 18 mei al terug in Oostende komen. "Komen kijken’ is natuurlijk nog iets anders dan naar je eigendom aan zee komen en er een paar nachten komen slapen. ‘Daar spreek ik mij nog niet over uit", klonk het.

Volgens Tommelein kan de politie dit niet meester. "Hoe moet ik dat in godsnaam gaan controleren? Je mag alweer surfen op zee, je mag komen wandelen aan het strand, je mag familie bezoeken, maar een eigenaar van een appartement in Oostende zou niet mogen komen kijken of alles nog in orde is in zijn flat op de dijk? Ik kan en zal eigenaars niet tegenhouden."

Ook voor Jean-Marie Dedecker, burgemeester in Middelkerke, kan het niet snel genoeg gaan. "Het is een schande, een aanslag op het eigendomsrecht", vertelt Dedecker in De Tijd. "En het komt neer op een broodroof van de middenstand. De kustburgemeesters roepen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Hier is plaats voor alles, dat de mensen maar komen."

Minister Alexander De Croo reageerde op de situatie. "Ik zal luisteren wat de kustburgemeesters te zeggen hebben. Bij het begin van de crisis waren ze vragende partij om de mensen zoveel mogelijk weg te houden uit hun gemeente. De vraag moet niet zijn wat we gaan verbieden, de vraag is onder welke voorwaarden iets mogelijk is. Misschien zullen die streng zijn, maar liever iets onder strenge voorwaarden dan helemaal niets. In de huidige planning lukt dat niet voor 8 juni."