Marc Van Ranst valt van zijn stoel als hij ziet wat mensen doen: “Terwijl virus nu gevaarlijker is dan twee maanden geleden”

door: PMN
Afbeelding bron: VRT
Het was gisteren opnieuw een stralende dag. En dat was voor veel mensen het sein om buiten te komen.

Het is niet erg als je naar buiten gaat, maar viroloog Marc Van Ranst is toch bijzonder ongerust. Mensen hielden vrijdag in de steden maar zeer weinig afstand en gingen zelfs op bankjes rusten.

“Die mensen gedragen zich alsof de pandemie als voorbij is”, merkt Marc van Ranst op bij Het Laatste Nieuws. “En dat is het wel degelijk niet. Het virus is nu gevaarlijker dan twee maanden geleden.”

“Je zou hier echt moedeloos van worden: al sinds begin maart zijn we bezig met mensen te informeren, 24 op 7, wat kun je nog meer zeggen? De schrik is blijkbaar weg. Toen we de schokkende beelden zagen van de ziekenhuizen in Italië en de lijkkisten die zich opstapelden, waren we met verstomming geslagen. Dat is allemaal weg.”

Marc Van Ranst roept om door te zetten en je sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. “Zelfdiscipline is nu heel belangrijk. Mensen vonden de overheid te betuttelend, nu krijgen ze zelf de verantwoordelijk. Jammer dat sommigen er de kantjes aflopen en het verbrodden voor de rest. Door dit gedrag zal het zomerkamp van je kleine broertje in het water vallen. Staan mensen daar bij stil?”