Iedereen denkt dat de lockdown al voorbij is: "We moeten nog flink op de rem zetten"

door: BVDO
Viroloog Erika Vlieghe
Afbeelding bron: Photonews
Morgen is het Moederdag en lijkt de lockdown voor veel mensen helemaal voorbij. Professor Erika Vlieghe waarschuwt nogmaals dat het slechts om een lichte versoepeling gaat.

Erika Vlieghe, professor infectieziekten en voorzitter van de corona-expertengroep, waarschuwt voor een te snelle versoepeling van de maatregelen. "We hebben het gevoel dat alles ineens ontspant, we gaan daar toch nog wat op de rem moeten blijven zetten."

Veel mensen denken dat alles vanaf Moederdag helemaal voorbij is en schatten de situatie totaal verkeerd in. "Dat is niet fijn, maar te veel mensen die elkaar tegelijk zien is niet veilig. Het virus is nog onder ons, dus natuurlijk vergroot dat de kans op een snelle tweede golf, en dus ook de kans dat we alles moeten terugdraaien."

Zo wilde de gouverneur van de provincie Limburg de grens met Nederland openstellen vanaf morgen, maar daarin werd hij teruggefloten door Minister De Crem. "Het is een moeilijke periode voor iedereen met familie aan de andere kant van de grens. We hebben daarvoor alle begrip, maar voorlopig kunnen die verplaatsingen niet", zei De Crem bij de VRT.