Koen Geens heeft goed nieuws voor mensen in financiële moeilijkheden: "Het zou onmenselijk zijn anders"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
In de Kamer is donderdag een wetsvoorstel van CD&V goedgekeurd dat zegt dat het loon of de woning van particulieren voorlopig niet in beslag genomen mag worden. Alle fracties stemden voor, Vlaams Belang onthield zich.

Naast bedrijven worden ook veel particulieren getroffen door het coronavirus. Zij geraken in financiële problemen, bijvoorbeeld omdat ze technisch werkloos zijn geworden of omdat ze ontslagen zijn.

"Met ons voorstel kan de woning of het loon van particulieren die in zwaar weer terechtkomen niet langer in beslag genomen worden. Om het coronavirus in te dammen, raadt de Veiligheidsraad immers nog steeds aan om zoveel mogelijk binnen te blijven en contacten te vermijden. Het is dus belangrijk dat mensen hun woning niet verliezen. Een loonbeslag weegt op dit moment te zwaar op het budget van gezinnen die vaak al financiële moeilijkheden ondervinden", klinkt het bij CD&V via een persbericht.

Armoede

"Kwetsbaren moeten we beschermen. Daarom stemmen we deze wet om beslagen tijdelijk op te schorten. Het zou onmenselijk zijn om mensen die het moeilijk hebben in armoede te laten wegzakken omdat ze tijdelijk de rekeningen niet kunnen betalen", aldus minister Koen Geens.

Inbeslagnames in het kader van criminele feiten of fiscale fraude kunnen wél uitgevoerd worden en stoppen niet tijdens de coronacrisis.