Steven Van Gucht verklaart alles: "Daardoor is België heel zwaar getroffen door het virus"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Steven Van Gucht heeft uitgelegd welke factoren meespeelden in het aantal overlijdens door het coronavirus in ons land. Hij wijst er ook op dat België zeer accuraat geteld heeft.

"België heeft een hoog sterftecijfer, we zijn heel zwaar getroffen door het virus. We zijn een dichtbevolkt land, met een sterk verouderde bevolking. Dit weegt door in de cijfers", zegt viroloog Van Gucht.

"Maar in heel wat andere landen was er een onderschatting van het aantal overlijdens ten gevolge van COVID-19. Wanneer we kijken naar de totale oversterfte, zien we dat die flink gestegen is, ook in andere landen. En dan zien we dat die vaak hoger ligt dan in België. Dat is het geval in landen als Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en een stad als New York."

"Heel vaak ligt het aantal officieel gerapporteerde COVID-19-overlijdens in die landen een stuk lager dan de totale oversterfte. In België is dat niet zo, wij tellen vrij accuraat. Het aantal overlijdens dat we rapporteren komt bijna 100% overeen met de gemeten oversterfte."