Epidemioloog Van Damme: "Dit is het verschil tussen de experten en politici inzake versoepelingsmaatregelen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De lockdownmaatregelen werden de voorbije drie weken telkens versoepeld. De experten hadden dit echter liever anders gezien omdat men nu het effect niet apart kan vaststellen voor elke versoepeling van de maatregelen.

"De versoepeling was voorzien en dat wordt ook opgevolgd. Het enige verschil tussen de experten en de politici is dat wij liever om de twee weken een grote versoepelingsactie zouden doorvoeren, maar nu is dat elke week, namelijk 4 mei, 11 mei en 18 mei", vertelt professor Pierre Van Damme (UAntwerpen) in gesprek met Redactie24.

"Het is moeilijk om dan het effect te zien na elke versoepeling. We gaan dat nu meer cumulatief zien, over twee tot drie weken gaan we het effect zien van de drie versoepelingen tesamen."

Contactopsporing

"Dat is een risico, maar anderzijds is het ook zo dat je met mondjesmaat blijft versoepelen om vooral te zorgen dat je het telkens ook aankunt met de testing en de contactopsporing."

"Als dat goed loopt, dan kunnen we verder versoepelen en tegelijkertijd meten wat het effect is. Als er dan situaties komen waarbij er besmettingen zijn, dan moet de contactopsporing dat snel in kaart kunnen brengen."