Versoepeling van coronamaatregelen: Wat met ouderen en kwetsbare groepen?

door: MRO
De coronamaatregelen versoepelen, maar voor oudere mensen en kwetsbare groepen blijft het toch nog stevig opletten geblazen. De verwachting is dat de overheid de verantwoordelijkheid binnenkort bij deze mensen zelf zal leggen.

"Kwetsbare mensen hebben natuurlijk meer kans op hospitalisatie en verwikkelingen. Ik heb het gevoel dat de overheid gaat zeggen: 'Wij geven deze mensen op een bepaald moment zelf de verantwoordelijkheid, dat zij zelf kunnen beslissen in welke mate zij bereid zijn om toch meer contacten te hebben'", stelt professor Pierre Van Damme (UAntwerpen) bij Redactie24.

"Dit zegt men nu nog niet want dat is ook weer een vorm van versoepeling. Als we daarin gaan versoepelen, weten we dat er opnieuw meer opnames zullen zijn in ziekenhuizen en zelfs op intensieve zorgen want dat is met de kwetsbare groep. Bovendien moet men nu ook inzetten op psycho-sociale indersteuning, om de mentale dragkracht bij de bevolking en de kwetsbare groepen te verhogen." 

Beslissing nemen in juni

"Ik kan wel begrijpen dat men vroeg of laat zegt dat de kwetsbare groepen de mogelijkheid krijgen om dit zelf te beslissen, mits inachtname van een aantal afspraken zoals de minimale afstand van anderhalve meter en mogelijk het dragen van een mondmasker. Dat zou hen de mogelijkheid geven om buiten te komen en meer volk te zien."

"De wens is heel groot om toch meer contact te hebben. Ik zou zelf eerder wachten tot we het cumulatief effect zien van de drie versoepelingen die we hebben gehad en dan tegen de maand juni hierover een beslissing nemen."