Frank Deboosere legt uit: “De kans op een warme zomer is dit jaar is groter dan op een koele zomer”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Steven Van Gucht waarschuwde gisteren voor een warme zomer in combinatie met het coronavirus. Weerman Frank Deboosere heeft het ook gehoord.

Steven Van Gucht waarschuwde voor een warme zomer met veel hittegolven. “Ik vond het wel interessant dat virologen zich aan voorspellingen wagen”, reageert Frank Deboosere bij Radio 2.

“Het is droog weer en de luchtvochtigheid is laag. De energie van de zon wordt normaal gezien gebruikt om alles een beetje op te drogen. De rest van die zonne-energie gebruiken we dan om het kwik de hoogte in te jagen.”

“Maar aangezien alles kurkdroog staat, is er niets meer dat opgedroogd moet worden. Dat hebben we de voorbije jaren ook gezien want toen hadden we ook droogteperiodes. Dat had toen als resultaat dat we in de loop van de zomer een paar warme hittegolven hadden.”

“Vorig jaar kregen we drie hittegolven, met één waarbij het kwik tot 42 graden klom. Ook dit jaar kan dat gebeuren. Als de zon écht gaat doorbreken tijdens een droge periode, dan ga je die temperaturen heel hoog zien klimmen. De kans op een warme zomer is duidelijk groter dan op een koele zomer.”