Franstaligen willen minderheidsregering doordrukken: "Dit of nieuwe verkiezingen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De socialistische partijvoorzitters Paul Magnette en Conner Rousseau kwamen na hun gespreksronde tot het besluit dat een nieuwe federale regering vormen met een gewone meerderheid onmogelijk is. Magnette lanceerde het idee om dan maar voor een minderheidsregering te gaan de komende jaren.

Het moet een klassieke tripartite worden met socialisten, christendemocraten en liberalen. Het idee wordt in Wallonië alvast positief onthaald.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maakt een opvallend rekensommetje om het idee van de minderheidsregering te steunen. De tripartite zou 71 van de 150 zetels hebben.

"Is dit een minderheidsregering? Is dat onmogelijk? Dat valt nog te zien. We mogen niet vergeten dat we 30 populistische parlementariërs hebben. Daarom moeten 120 in plaats van 150 parlementsleden worden overwogen", aldus Bouchez op LN24.

De voorzitter van MR voegt er ook aan toe dat het dit zal worden of nieuwe verkiezingen. 

"Dit coalitievoorstel mag dan niet de eerste keuze zijn. Als wordt aangetoond dat er niets anders mogelijk is, zullen we met die mogelijkheid rekening moeten houden. Maar we moeten uitgaan van het idee: het zal dit worden of nieuwe verkiezingen."