Inkomsten uit Vlaamse dienstencheques vloeien naar federale overheid: "Vlaamse sociale zekerheid nodig"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
90 procent van de terugverdieneffecten van de dienstencheques zijn voor de federale begroting. Dat bleek uit de hoorzitting over de rendabiliteit van de dienstenchequesector in het Vlaams Parlement waar de VIONA-studie, uitgevoerd door Idea Consult, werd voorgesteld.

Vlaams Parlementslid Axel Ronse reageert: "Vlaanderen investeert elk jaar 1,3 miljard euro in het systeem van dienstencheques. Dat is zelfs de grootste hap uit het budget Werk & Economie. Terecht, want het  systeem zorgt ervoor dat mensen werk en gezin beter kunnen combineren en het zorgt ook voor een stabiele tewerkstelling van heel wat werknemers waaronder poetshulpen."

Het is evenwel onaanvaardbaar dat 90 procent van de baten terugvloeien naar het federale niveau- voornamelijk werkloosheidsuitkeringen die niet meer moeten worden uitbetaald. "Onze Vlaamse dienstencheque-bedrijven hebben het moeilijk om rendabel te blijven. Onze poetsvrouwen verdienen een degelijk loon. Mocht Vlaanderen ook bevoegd zijn voor sociale zekerheid dan zouden we veel beter kunnen tussenkomen in de rendabiliteit voor de dienstencheque-bedrijven."

Ronse roept minister Crevits op om de resultaten van die opmerkelijke studie te bespreken met de federale regering. "Zolang Vlaanderen niet bevoegd is voor sociale zekerheid moet een stuk van die terugverdieneffecten naar Vlaanderen gaan. Dat zal ons toelaten om poetsvrouwen meer loon naar werken te geven en het systeem van dienstencheques op een gezonde manier in stand te houden."

Ook opmerkelijk in de studie is het feit dat de inkomsten voor de dienstenchequebedrijven voor 99 procent bestaan uit de tussenkomst van de Vlaamse overheid. De kosten bestaan voor 90 procent uit loonkosten. "Dat is niet gezond. Ik roep de bedrijven op om creatief te zijn en ook na te denken hoe ze via slimme samenwerkingen extra inkomsten uit de private sector kunnen halen. Uiteraard altijd vanuit de filosofie om de moeilijke combinatie van arbeid en gezin bij de werkende Vlaming te verlichten."