Klopt dit wel? Ook zij kregen de energiepremie van 202 euro

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Wie tijdelijk werkloos viel door de coronacrisis had recht op een energiepremie van 202 euro.

Het was een mooie geste van de regering. 202 euro energiepremie voor wie door het coronavirus tijdelijk werkloos werd. Maar daar stonden geen voorwaarden op. Welk inkomen je had speelde geen rol, maar ook niet hoeveel dagen je tijdelijk werkloos was.

Nu is gebleken dat ongeveer 700.000 mensen de energiepremie automatisch op hun rekening kregen. Onder die 700.000 ook 30.000 mensen die maar één of twee dagen tijdelijk werkloos waren en dat kan niet echt de bedoeling zijn van deze premie. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. De kost van deze steunmaatregel loopt zo op tot meer dan 142 miljoen euro.

Volgens de regels moest je tussen 20 maart en 17 juli minstens één dag tijdelijk werkloos zijn, omdat men er van uit ging dat als dit het geval was, je wel voor langere tijd tijdelijk werkloos zou zijn. In gezinnen waar beide partners minstens één dag tijdelijk werkloos zijn of waren, werd de premie zelfs dubbel gestort.

Een vlotte uitbetaling was het doel van Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie, met deze steunmaatregel. “Op deze manier blijft het systeem eenvoudig. Een uitbetaling volgens het aantal dagen werkloosheid zou de inzet van heel wat extra personeelsleden gevergd hebben, wat wellicht de kost van het systeem veel groter zou gemaakt hebben dan vandaag. Ook zou dit tot een veel latere uitbetaling aan de werkloze hebben geleid. En de bedoeling van de politiek was net een snelle uitbetaling", vertelt Demir aan VRT Nieuws.