Onderzoek brengt opvallend feit over cabriorijders aan het licht

door: BVDO
Cabriolets zijn sinds de jaren zestig altijd in gebleven en ook nu zijn er nog steeds verstokte cabriorijders die vaak met vooroordelen te maken krijgen.

Eén van die vooroordelen is dat je veel meer kans maakt om te overlijden bij een ongeval met een cabrio. De cabriolets wegen meer, maar door hun dunne raamstijlen zou de kans op overlijden veel groter zijn.

Zo ontwikkelde Porsche een veel steviger model voor de Amerikaanse markt, omdat het van oordeel was dat het anders nooit toegelaten zou worden. Een studie van het Insurance Institute of Highway Safety in de Verenigde Staten heeft echter het omgekeerde aangetoond.

Cabrio’s zijn volgens de studie zelfs veiliger dan een gewone auto. De dodentol zou met een cabrio 11 procent lager liggen dan bij gewone auto’s, ook al is de kans op overlijden groter bij een ongeval doordat je gemakkelijker uit de wagen geslingerd kan worden.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat bestuurders van een cabrio in het algemeen minder snel en agressief rijden. Al moet er ook gezegd worden dat cabrio’s meestal gebruikt worden in betere weersomstandigheden, waardoor de kans op een ongeval kleiner is.