Maggie De Block maakt drastische beslissing over asielzoekers: "Wij zijn het aantrekkelijkste land"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Minister Maggie De Block gaat asielzoekers die reeds in een ander land asiel hebben aangevraagd, terugsturen en desnoods opsluiten.

Wanneer iemand asiel aanvraagt in een land van de Europese Unie, kan die persoon dat slechts in één land doen. Het eerste land van aanmelding is verantwoordelijk voor de asielaanvraag.

Asielzoekers die toch in meerdere landen asiel aanvragen, kunnen door de zogenaamde 'Dublin-procedure' teruggestuurd worden naar het land waar ze hun eerste aanvraag deden.

Gesloten centra

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) wil paal en perk stellen aan de toename van Dublin-gevallen. "Wij gaan heel kort op de bal spelen en die mensen direct in een terugkeertraject plaatsen. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet", zei ze op Radio 1. Ze zal plaatsen in gesloten centra voorzien voor wie niet meewerkt.

"Wij zijn een aantrekkelijk land en het kan niet zijn dat het aantal Dublin-gevallen altijd maar oploopt omdat men denkt: in België is er een beter sociaal systeem. Wij zijn zeker het aantrekkelijkste land wanneer we kijken naar de andere Europese landen", klonk het nog.