Bart De Wever vreest het ergste: "Dat zal ons zeker in Vlaanderen heel veel kosten"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in een videoboodschap uitleg gegeven bij zijn aanstelling als preformateur, een rol die hij met PS-voorzitter Paul Magnette deelt op vraag van koning Filip.

"Ik heb die opdracht aangenomen in een context die heel moeilijk is. We beleven een gezondheidscrisis zoals we die in ons leven nog nooit meegemaakt hebben", zegt De Wever. "En na de flits van corona dreigt nog de economische donderslag te komen, waarbij misschien tienduizenden jobs verloren zullen gaan. Dat zal ons zeker in Vlaanderen heel veel kosten."

"Intussen is er geen krachtig federaal bestuur, we zwalpen op een stuurloos schip. De problemen moeten nu aangepakt worden. Tegelijk heeft de coronacrisis aangetoond dat dit land institutioneel totaal kaduuk is, de bevoegdheden zijn versplinterd, een efficiënte aanpak is onmogelijk."

"De PS heeft de opening gemaakt om ook dat institutionele aan te pakken en de bevoegdheden te herverdelen. Er is geen enkele garantie op succes, maar ik denk dat we dat spoor moeten verkennen, dat we die verantwoordelijk moeten opnemen."