Viroloog over aangepaste coronamaatregelen: “Tegen dan moet de situatie opnieuw onder controle zijn”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Premier Wilmès kondigde maandag nieuwe en strengere coronamaatregelen aan. Onze bubbel wordt beperkt tot 5 personen per gezin en winkelen moeten we opnieuw alleen doen. Neemt de regering nu de juiste maatregelen?

“De maatregelen die men nu neemt, zijn logisch. Het is nog wel de vraag wat men in Antwerpen gaat doen, want daar is de situatie natuurlijk het ergst momenteel”, reageert viroloog Jean-Pierre Hernalsteens (VUB) tegenover Redactie24. 

“Met deze maatregelen zou het moeten lukken om de situatie onder controle te krijgen zonder al te veel nieuwe schade daarnaast te maken.” 

Vier weken

“Als viroloog zou je kunnen zeggen, we verdedigen ons tegen het virus en sluiten alles af, maar dat kun je op menselijk vlak niet maken. Begin september gaan de scholen open en dat is op nog van 4 weken vanaf nu. Tegen dan zou de situatie toch terug onder controle moeten zijn.”

Alleen naar de winkel

De solden staan voor de deur, maar funshoppen zit er ditmaal niet in. We moeten opnieuw alleen naar de winkel. Een noodzakelijke maatregel, oordeelt professor Hernalsteens.

“Indien iedereen alleen gaat winkelen in plaats van met twee, wil dit zeggen dat toch de helft minder mensen aanwezig gaan zijn. Een winkel is toch min of meer een afgesloten ruimte.”

“Men weet niet hoe efficiënt de luchtverversing is. Soms is er in een supermarkt een koele afdeling waar groenten, fruit, vis en vlees liggen. Dat zijn situaties die het virus extra stabiliseren. Hoe minder mensen er dus in een winkel zijn, des te minder risico men loopt. Zelf ga ik ook liever winkelen met mijn echtgenote, maar we moeten realistisch zijn.”