Covid-19 woedt hevig in volle zomer en dat is slecht nieuws: “Virussen leven langer bij koude temperaturen”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
In volle zomerperiode woedt het coronavirus opnieuw hevig. Nochtans verschenen aanvankelijk hoopgevende berichten dat Covid-19 moeilijker zou overleven bij hoge temperaturen. Typisch voor virussen is immers dat ze beter overleven in koudere temperaturen.

“Virussen worden gestabiliseerd door koude, alleszins de virussen waarmee ik werk. Die virussen blijven verschillende jaren stabiel in een ijskast”, legt viroloog Jean-Pierre Hernalsteens (VUB) uit in gesprek met Redactie24.

“Als je bepaalde virussen invriest bij min zeventig of min tachtig graden, dan blijven die voor minstens veertig jaar stabiel. Mensen denken dat koude schadelijk is voor een virus, maar voor micro-organismen is koude net niet schadelijk, ze blijven dan juist zeer stabiel.”

“Virussen vermenigvuldigen zich nooit, ze hebben daarvoor menselijke of dierlijke cellen nodig, maar ze blijven langer in leven bij lagere temperaturen.”

“Dat is ook één van de redenen waarom men dacht dat het coronavirus misschien in de zomer zou verdwijnen. Er zijn namelijk een aantal andere menselijke coronavirussen waarvan men weet dat ze in de winter verschijnen, ons een verkoudheid geven en tegen dat het terug warmer wordt, verdwijnen die voor de rest van dat jaar. Helaas dit coronavirus dus niet.