Burgemeester niet blij met strengere maatregelen in hele provincie: “Fout ligt bij premier Wilmès”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De regering heeft haar verantwoordelijkheid ontlopen door de bal om strengere maatregelen te nemen in het kamp van de burgemeesters en provinciegouverneurs te leggen. Dat vindt Paul Van Miert (N-VA), burgemeester van Turnhout.

Nu geldt in de ganse provincie Antwerpen een ‘lockdown light’ met avondklok. “Als inwoners van bijvoorbeeld Balen bij wijze van spreken de straat oversteken, dan zitten ze in Leopoldsburg in Limburg en daar mogen de cafés wel open blijven.”

'Trek uw plan'

“De fout zit bij premier Wilmès. De maatregelen hadden voor heel België moeten gelden, dan was er een groter draagvlak geweest. In Dessel gelden de strenge maatregelen wel en in Beveren niet, terwijl je in Beveren de kathedraal van Antwerpen ziet staan. Dat begrijp ik niet”, klinkt het bij burgemeester Paul Van Miert in gesprek met Redactie24.

“Onze nationale beleidsmakers hebben een grote fout gemaakt door tegen onze gouverneur Cathy Berx te zeggen: ‘Trek uw plan en los het maar op in Antwerpen’. Daarom ben ik ook de eerste om onze gouverneur volledig te steunen omdat ik weet dat ze haar in een positie hebben gewrongen waarin zij verantwoordelijkheid moet nemen en ze kan dat ook heel goed.”

Avondklok moeilijk uit te leggen

“Ik neem het voorbeeld van Dessel, een gemeente die de hele coronaperiode wit of lichtgeel was als je de gradatie van wit over oranje naar rood. Ik kan best begrijpen dat het voor collega Kris Van Dijk heel moeilijk is om uit te leggen dat er een avondklok is en dat de cafés vroeg moeten sluiten. Antwerpen is voor Dessel, een typische landelijke gemeente in de Kempen, toch wel heel ver van je bed.”

De situatie voor zijn eigen stad, Turnhout, ligt toch nog wel enigszins anders. “In Turnhout zijn we daar toch iets pragmatischer in omdat wij een centrumstad zijn en wij wonen met 45.000 mensen op een kluit.”

“Wij zien een terugval van het aantal besmettingen in Turnhout, maar de minste haard kan bij ons een opflakkering geven. Wij hebben ook verschillende woonzorgcentra. Als Turnhout denk ik wel dat het een goed idee is om de strenge maatregelen te treffen en op de rem te staan als het gaat over sociale contacten.”

“We moeten fuiven en feesten vermijden want als in Turnhout iets georganiseerd wordt, komen er ook veel mensen vanuit de randgemeenten.”