Moeten we straks ons plaatsje op de trein op voorhand reserveren?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
In een overvolle trein stappen is tijdens de coronacrisis geen goed idee. Het risico op besmetting met Covid-19 is in zulke gevallen groot, waarschuwen virologen. Is overstappen naar een reservatiesysteem de oplossing?

Om overvolle treinen te vermijden, zou een reservatiesysteem een oplossing kunnen bieden. Mensen reserveren dan hun zitje op de trein. Bij de NMBS wijst men er echter op dat dit de flexibiliteit van het huidige systeem volledig omgooit.

“Wij hebben op dit moment een systeem dat uitgaat van volledige flexibiliteit, mensen kunnen vrij een trein nemen naar een bestemming die ze willen. Daar is het Belgische systeem op gebaseerd en een reservatiesysteem zou dat helemaal overhoop gooien”, vertelt NMBS-woordvoerder Bart Crols aan Redactie24.

“We moeten bekijken wat de voor- en nadelen zijn van zo’n overstap. Dat moet je dan bekijken met de mensen die erbij betrokken zijn en dat zijn de reizigers in de eerste plaats. Daarna bekijk je dan de technische, organisatorische aspecten.”

“Je gaat heel de structuur van het spoorsysteem omgooien als je met een reservatiesysteem gaat werken. Er is geen beslissing om daar concreet mee door te gaan, de voor- en nadelen moeten tegen elkaar worden afgewogen. We moeten eerst kijken naar de opportuniteit van zo’n omschakeling.”

Tags trein nmbs