Man steekt ex-vrouw neer voor ogen van kinderen, maar krijgt nu onverwacht een veel lichtere straf dan voorzien

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Nesib B. (33) bracht zijn ex-partner om het leven met 26 messteken. In eerste aanleg werd hij tot 24 jaar cel veroordeeld, maar door de tussenkomst van het Grondwettelijk Hof komt daar nu verandering in.

"Door het geknoei van de wetgever kan ik hier nu maar 20 jaar eisen, want sinds de tussenkomst van het Grondwettelijk Hof is dat de maximumstraf”, zo sprak advocaat-generaal Alexandra Van Kelst. Het Grondwettelijk Hof maakt komaf met de Potpourri II-wet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die een maximumstraf van dertig jaar cel oplegde bij moord.

Op dit moment staat al een aantal verdachten terecht. Anderen hebben beroep aangetekend tegen hun veroordeling in eerste aanleg. Zij kunnen niet meer naar assisen gestuurd worden. De openbare aanklagers moeten door de beslissing van minister Geens noodgedwongen een lichtere strafmaat hanteren. Nu vorderen ze twintig jaar cel als maximumstraf, wat voor de beslissing van minister Geens nog dertig jaar cel was.

Toch wil minister Geens wel een kanttekening maken bij die beslissing. “Het Grondwettelijk Hof heeft expliciet gesteld dat alle beslissingen die vóór het arrest genomen werden, ­geldig blijven”, zegt het kabinet. Die moordenaars zouden nog dertig jaar celstraf riskeren.