Koppel uit Oostkerke in zak en as nu ze huis dreigen te verliezen: "We moeten opnieuw beginnen"

bron: Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De woning van Eddy Willocx en Martine De Vuyst is klaar om gesloopt te worden. Hun huis zit vol met scheuren die zo groot zijn dat je erdoor kunt kijken. De oorzaak? Een uitgedroogde ondergrond. Het koppel zit met de handen in het haar nu de verzekeringsmaatschappij de schade niet wil vergoeden omdat ze "niet is veroorzaakt door een natuurramp".

De woning van Eddy en Martine uit Oostkerke dateert in 1921. “We kochten dit huis in 1990 en twee jaar later hebben we het volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. Dat gebeurde in samenwerking met een architect", vertellen ze aan Het Nieuwsblad. “Al die jaren hebben we geen problemen gehad met de woning, tot in 2016”, vertelt Eddy. 

In dat jaar begonnen de eerste scheuren in de woning te ontstaan. "Het leek wel te spoken in ons huis. Achteraf merkten we kleine scheurtjes op in de buitenmuren. Na ruim een jaar is de situatie alleen maar erger geworden”, vertelt Eddy. “Ons huis is kapot nu”, aldus het koppel. “De buitengevels zijn gescheurd en de vloeren barsten en komen omhoog. De ramen hebben we dichtgekleefd, om de tochtgaten te dekken, en sommige kunnen zelfs niet meer open omdat ze gekneld zitten tussen scheeftrekkende muren. De voordeur gaat al helemaal niet meer open, zodat we nu via de achterdeur binnen en buiten moeten, en de binnendeuren krijgen we niet meer toe.”

“De barsten zijn zo groot dat je er vlotjes kunt door kijken”, vertelt de vrouw nog. “We hebben een architect en een stabiliteitsingenieur geconsulteerd en hun verdict is duidelijk: onze woning moet worden afgebroken.” De oorzaak is de uitgedroogde ondergrond. “Vooreerst de industriële bedrijven en de landbouwers die massaal grondwater oppompen, en daarnaast de extreme droogte van de voorbije twee zomers. Dat leidt tot uitgedroogde klei in de ondergrond die krimpt en die gebouwen doet bewegen, zakken en kraken.”

“De verzekering wil geen schadevergoeding betalen omdat de schade niet is veroorzaakt door een natuurramp maar door een grondverzakking. Ik zoek nu lotgenoten die hun ervaringen met mij willen delen.” aldus Eddy Willocx.