"50-plussers moeten dat zonder voorschrift van de huisarts kunnen krijgen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Nu de huisartsen overstelpt worden met telefoontjes en mensen die een coronatest nodig hebben, vragen de drie artsensyndicaten AADM, Bvas en Kartel aan minister van Volksgezondheid  Maggie De Block (Open Vld) om 50-plussers een griepvaccin te laten halen bij de apotheker zonder daarvoor eerst een voorschrift bij de huisarts te moeten halen.

"De komende weken en maanden kondigen zich uiterst druk aan voor de huisartsen. De stijgende coronacijfers doen het ergste vermoeden en laten er geen twijfel over bestaan dat de huisarts het druk krijgt", schrijft Domus Medica, de vzw die de belangen van de huisartsen behartigt .

Daarom lanceren de drie artsensyndicaten het voorstel om 50-plussers de mogelijkheid te geven om zonder voorschrift een griepvaccin te halen. "De controle op de leeftijd kan eenvoudig via de identiteitskaart van de patiënt."

"De administratieve belasting voor de huisarts neemt op die manier af, omdat hij minder voorschriften moet opmaken. Voor de patiënt verlaagt de drempel om zich te laten vaccineren; hij hoeft geen tweemaal via de huisarts te passeren."